dinsdag 19 april 2011

bedrijf starten vanuit huis

Via de bestellingen vanuit de webshop ontvangen we veel vragen die te maken hebben met het starten van een eigen bedrijf vanuit huis met taarten maken. Aangezien dit al mijn derde bedrijf is kan ik daar wel iets over vertellen. Het starten van een bedrijf begint bij het informeren van de mogelijkheden en de wet en regelgeving. Zo zijn er bij het bereiden van voeding verschillende regels verbonden een ervan is:

  • Thuisbereiding is toegestaan mits de keuken en de werkprocessen voldoen aan bepaalde eisen die worden gesteld. Hierbij algemene informatie die nuttig is als u voor het eerst een bedrijf gaat opstarten.
  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet voldoende, men dient een BTW nummer aan te vragen bij de belastingdienst. Tegenwoordig kan dit ook bij de Kamer van Koophandel.
  • Afhankelijk van de branche moet u zich ook aanmelden bij een (hoofd)product- of bedrijfschap. Ook moet u zich (Hygiënewetgeving 2006) registreren bij de nVWA, behalve als een product- of bedrijfschap dit voor u doet. Over het registreren bij de nVWA kunt u meer lezen op de site: www.vwa.nl
  • Tevens moet ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt aan de HACCP-verplichting voldoen. Dit houdt in dat u een plan moet hebben waarin eventuele risico's tijdens het proces staan beschreven. U kunt zelf een dergelijk plan opstellen, maar u kunt ook gebruik maken van een zogenoemde hygiënecode. Dit is een specifiek op een branche geschreven HACCP-plan. In deze code staan eisen vermeld waaraan het bedrijf moet voldoen m.b.t. onder andere de inrichting van het bedrijf, hygiëne, temperaturen enz. De hygiënecodes zijn te verkrijgen bij de diverse bedrijfs- en productschappen.
  • Indien er speciale vergunningen en/of certificaten vereist zijn, moet u deze eerst in bezit hebben voordat u kunt starten.
Het maken van taart betekend dus het verwerken van levensmiddelen en de hygienecode komt hiervan te pas. Een gesprek met de belastingdienst maakt dus ook duidelijk dat er wordt gekeken naar de opdrachten die iemand maakt. Iemand die vier taartopdrachten in een maand heeft is in de ogen van de belastingdienst geen ondernemer maar als een persoon met een hobby (part time). Via je jaarlijkse aangifte kan je de verdiensten aangeven als extra inkomen.
Iemand die zich fulltime bezig houdt met het verkopen van taart wordt door de belastingdienst beschouwd als een bedrijf en daar zal de belastingdienst en overige instanties dus wel controleren of met de juiste regels en wetgeving rekening wordt gehouden.

Belangrijk item is dus met het maken van taart de hygiene, zijn je produkten houdbaar, je keuken schoon en op de juiste manier ingericht en mag je van de Gemeente je woonbestemming gebruiken als bedrijf. Heb je meer vragen dan kan je terecht bij onderstaande instanties:

- kamer van Koophandel http://www.kvk.nl/
- Gemeente (afhankelijk van woonplaats)
- Branche http://www.nbov.nl/
- Belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/
- de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (070-4484919)

Veel succes!!

8 opmerkingen:

  1. Ik las ergens op een forum dat het verboden is biscuits vanuit huis te maken/verkopen. Omdat dit beschermd is vanuit banketbakkers. :S

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou ook te gek voor woorden zijn dat iedereen zomaar zijn eigen baksels kan verkopen, terwijl een banketbakker toch 3 tot 4 jaar hiervoor studeert.

      Verwijderen
  2. Als bedrijf dus wel, maar niet als hobby. Als je als hobby werkt en de verdiensten niet opwegen tegen het product (bv. 30 euro voor 1 taart met 8 uur werk) valt dit onder hobby. Bij hobby mag je tot een bepaald aantal euro verdienen zonder dat dit wordt gezien als inkomsten. Verstandig is om dit wel administratief bij te houden, zodat je kan aantonen dat de inkomsten niet opwegen tegen de kosten en uurloon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi!
    Ik kom net terecht op je site bij het zoeken naar de juiste info over een eigen bedrijf.
    Kun jij me misschien antwoord geven wanneer je wel/niet verplicht bent om een eigen, aparte ruimte met keuken nodig hebt?
    Ik ben wel hobbymatig bezig, maar wil dit uitbreiden tot evt. meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. weet jij hier al meer over..... ben nl ook wel nieuwsgierig!

      Verwijderen
  4. Zodra je op het internet of elders reclame maakt over de producten die je thuis produceer wordt je gezien als bedrijf door de belastingdienst. Je kan de Kamer van Koophandel bellen voor meer informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe wordt dat normaal gesproken dan gedaan met biscuits?
    Als je taarten wil maken heb je ze toch nodig en dan moet je ze toch maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als u uw bedrijf wil starten moet er een goede planning gemaakt worden, om je hierbij te helpen is er nlp practitioners kijk dus snel!

    BeantwoordenVerwijderen